Περιποίηση Νεογνικού Δέρματος - fainareti

Περιποίηση Νεογνικού Δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Η υγεία του δέρματος του μωρού είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση.

To δέρμα του μωρού, ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα ζωής, είναι λεπτό, ευαίσθητο και εύθραυστο σε σύγκριση με το δέρμα των ενηλίκων και αυτό γιατί είναι ανώριμος ο δερματικός φραγμός. Οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες είναι ανώριμοι ακόμα, με αποτέλεσμα η νεογνική επιδερμίδα να είναι στεγνή και πιο επιρρεπής σε μικρόβια και τραυματισμούς. Λόγω των παραπάνω ιδιαιτεροτήτων, η επιλογή των καλλυντικών προϊόντων που θα χρησιμοποιούμε στο δέρμα του μωρού απαιτεί μεγάλη προσοχή. Η κατάλληλη περιποίηση και ενυδάτωση, με εξειδικευμένα προϊόντα για κάθε τύπο δέρματος του μωρού (κανονικό, ξηρό, ευαίσθητο, ατοπικό), θα βοηθήσει στη διατήρηση του φραγμού του δέρματος και θα αποτρέψει μελλοντικά δερματικά προβλήματα.

Το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου στο μαιευτήριο αναβάλλεται για 24 ώρες, επειδή το νεογέννητο προστατεύεται από μια λευκή ουσία το «εμβρυϊκό σμήγμα» ή “vernix caseosa”, που καλύπτει την επιφάνεια του δέρματος του εμβρύου και του νεογέννητου. Το σμήγμα αυτό είναι μια  πλούσια σε λιπίδια ουσία, που βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως στις πτυχές του δέρματος και η οποία καλύπτει επαρκώς τα νεογέννητα που γεννιούνται τελειόμηνα. 

Ο λιπαρός αυτός  «μανδύας»  (που μοιάζει σαν βούτυρο) αποτελείται από κύτταρα που αποπίπτουν από το εμβρυϊκό δέρμα και χνούδι (νεκρά κύτταρα), 80% νερό, 10% πρωτεΐνες και 10% λίπη. Παρ’ όλο που η περιεκτικότητά του σε νερό είναι αρκετά μεγάλη, δε φεύγει εύκολα από το δερματάκι του μωρού, ένα χαρακτηριστικό στο οποίο αποδίδονται σημαντικές προστατευτικές και ρυθμιστικές ιδιότητες.

 Κύριες ιδιότητές του σμήγματος αυτού είναι:

  • συμβάλλει στην κάθοδο του εμβρύου μέσω του πυελογεννητικού σωλήνα κατά τον τοκετό,
  • ενυδατώνει το δέρμα του νεογνού,
  • εμποδίζει την αποβολή της θερμότητας από το σώμα του νεογέννητου τα πρώτα λεπτά μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ομαλή η προσαρμογή του από την ενδομήτριο στην εξωμήτριο ζωή,
  • προστατεύει από λοιμώξεις, λειτουργεί δηλαδή σαν φραγμός στη δίοδο των μικροβίων,
  • συμβάλλει στην επούλωση κάποιου τραύματος.

Σύμφωνα και με τη σύσταση του Π.Ο.Υ., το σμήγμα δεν αφαιρείται αμέσως μετά τη γέννηση. Το νεογέννητο σκουπίζεται απαλά κατά την πρώτη του εξέταση από την μαία ή τον παιδίατρο.

Φροντίδα του νεογέννητου στο σπίτι

Το καθημερινό μπανάκι, την ίδια περίπου ώρα, μπορεί να χαλαρώνει και να ανανεώνει το μωρό, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται σε καθημερινή βάση, καθώς το νερό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα του μωρού. Τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετό. Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι απαλά και να περιέχουν συστατικά φυσικής προέλευσης, όπως το αβοκάντο, ο ηλίανθος, κ.α. Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται αν θα πρέπει να χρησιμοποιούν σαμπουάν ή προϊόντα «δυο σε ένα» (αφρόλουτρο και σαμπουάν μαζί) για το τριχωτό της κεφαλής. Τα περισσότερα μωρά, τους πρώτους μήνες ζωής, δεν έχουν αρκετά μαλλιά, οπότε το λούσιμο μπορεί να γίνει με σκέτο νερό. Εφόσον το νεογνό έχει αρκετά μαλλάκια καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα απαλό βρεφικό σαμπουάν για το κεφάλι, ενώ προτιμήστε ένα άλλο προϊόν για το σώμα του, που δεν θα διαταράσσει την ωρίμανση του δέρματος.

Μετά το μπάνιο του νεογέννητου ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι πτυχές, οι περιοχές δηλαδή γύρω από το λαιμό, κάτω από τα χέρια (μασχάλη), πίσω από τα αυτιά, γύρω από το λαιμό, η περιοχή της μηροβουβωνικής πτυχής και ιδιαίτερα στα κοριτσάκια η περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι περιοχές αυτές θέλουν καλό σκούπισμα, ταμποναριστά με στεγνή πετσέτα, αποφεύγοντας το τρίψιμο, έτσι ώστε να μη μένει υγρασία, που είναι ο σημαντικός προδιαθετικός παράγοντας για τη δημιουργία συγκάματος.

Ενυδατικές κρέμες

Τα περισσότερα μωρά έχουν ξηρή επιδερμίδα και χρειάζονται καλή ενυδάτωση. Κατάλληλες ενυδατικές κρέμες μπορεί να χρησιμοποιηθούν μετά το μπάνιο 2-3 φορές την εβδομάδα, για την αποφυγή κάποιας μορφής δερματίτιδας. Η επιλογή της κρέμας εξαρτάται από την επιδερμίδα του κάθε νεογέννητου/βρέφους, αλλά και από τον τύπο δέρματος του μωρού, γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε την μαία ή τον παιδίατρο σας. Επιπλέον, κατάλληλα έλαια μπορεί να εφαρμοστούν στην επιδερμίδα του μωρού για τη φυσιολογική ξηρότητα. Προσοχή, τα μαγειρικά έλαια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πώς να φροντίζω την περιοχή των γεννητικών οργάνων

Η περιοχή των γεννητικών οργάνων, που καλύπτεται από την πάνα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τα νεογέννητα ουρούν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και το τοπικό πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό αποτελεί την κατάλληλη λύση για την υγιεινή αυτής της περιοχής. Σε κάθε αλλαγή πάνας, το μωρό πλένεται κάτω από τρεχούμενο νερό, η περιοχή σκουπίζεται απαλά, με ταμποναριστές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μια καθαρή και απορροφητική πετσέτα. Η χρήση κάποιων καθαριστικών προϊόντων δεν είναι απαραίτητη σε κάθε τοπικό πλύσιμο, αφού το σκέτο νερό πολλές φορές είναι αρκετό. Η συχνή αλλαγή πάνας, ο καθαρισμός κάτω από το τρεχούμενο νερό και η έκθεση της ευαίσθητης περιοχής στον αέρα θα συμβάλουν στη μείωση των περιστατικών συγκάματος. Επιπλέον, μπορείτε να απλώσετε στη περιοχή μια μικρή ποσότητα προστατευτικής κρέμας με συστατικά φυσικής προέλευσης, που προλαμβάνει, αλλά και καταπραΰνει από πιθανούς ερεθισμούς. Η χρήση μωρομάντηλων θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που βρίσκεστε εκτός σπιτιού ή κάνετε κάποιο ταξίδι, ενώ μια άλλη επιλογή αποτελεί η χρήση ενός νερού καθαρισμού, χωρίς ξέβγαλμα.  

Τελειώνοντας, να αναφέρουμε ότι τόσο το τοπικό πλύσιμο, όσο και το μπάνιο του μωρού αποτελούν πολύ καλές ευκαιρίες να επικοινωνήσετε και να παίξετε με το μωρό σας. Αυτές οι στιγμές είναι πολύτιμες, ιδιαίτερα για τον πατέρα, που συχνά λείπει μεγάλα διαστήματα της ημέρας μακριά από το μωρό. Τέτοιες στιγμές προκαλούν θετικά συναισθήματα και ευχαρίστηση και στις δυο πλευρές (γονέα-παιδιού) και συνήθως παραμένουν στη μνήμη μας ως ευχάριστες εμπειρίες. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η διαδικασία του μπάνιου και του τοπικού πλυσίματος, το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, αποτελεί μια αγχωτική διαδικασία τόσο για τους γονείς, που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά αυτόν τον ρόλο, όσο και για το νεογέννητο, που δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στις συνθήκες της εξωμήτριας ζωής. Είναι φυσιολογικό λοιπόν οι γονείς να είναι λίγο αγχωμένοι και να φοβούνται την όλοι διαδικασία. Με την εξάσκηση των πρώτων ημερών θα αποκτήσουν εμπειρία και θα συνηθίσουν. Επίσης, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή αναστάτωση αλλά και κλάματα από το νεογέννητο, ιδιαίτερα το αρχικό διάστημα μετά τον τοκετό. Το μωρό εκφράζει τη δική του ανησυχία για μια διαδικασία την οποία ακόμη δεν έχει συνηθίσει. Το μωρό χρειάζεται απλά χρόνο. Το ίδιο και οι γονείς.

Στο Κέντρο Ημέρας που λειτουργεί η Φαιναρέτη δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μελλοντικό ή νέο γονέα να ενημερωθεί από την περίοδο της εγκυμοσύνης και να λάβει εκπαίδευση για την φροντίδα του μωρού (εξάσκηση με κούκλα)  και στην συνέχεια να λάβει υποστήριξη για την περιποίηση του νεογέννητου μετά τον τοκετό (εκτέλεση της διαδικασίας μαζί με τη μαία). Οι μαίες της Φαιναρέτης καλοδέχονται κάθε ζευγάρι που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί προγεννητικά και να υποστηριχθεί μεταγεννητικά για τη φροντίδα και την περιποίηση του παιδιού τους.

Ελένη Τσολαρίδου

Μαία

Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές)

ΑμΚΕ «Φαιναρέτη»

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας