ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Μνημόνιο Συνεργασίας για την υποστήριξη γονέων με πρόωρα νεογνά/βρέφη - fainareti

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Μνημόνιο Συνεργασίας για την υποστήριξη γονέων με πρόωρα νεογνά/βρέφη

H «Φαιναρέτη» ανακοινώνει τη συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και το Ερευνητικό «Εργαστήριο Μαιευτικής Φροντίδας κατά την Κύηση και τη Λοχεία - Μητρικός Θηλασμός» του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στον κρίσιμο τομέα της υποστήριξης των γονέων με πρόωρα νεογνά/βρέφη.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των πρόωρων τοκετών, δηλαδή των γεννήσεων πριν τη συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας κύησης, καθώς 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα. Ο πρόωρος τοκετός συνιστά μια σημαντική επιπλοκή της κύησης, αποτελώντας το κύριο αίτιο της αύξησης της νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας κατά την περιγεννητική περίοδο.

Η προωρότητα αποτελεί για τους γονείς σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχική τους υγεία κατά την περιγεννητική περίοδο. Η επιστροφή στο σπίτι χωρίς το μωρό, το άγχος, οι ενοχές, ο φόβος για τη ζωή του νεογέννητου, κάνουν τους γονείς συχνά να υποφέρουν, ακόμα και μετά την επιστροφή του παιδιού στο σπίτι ή/και μακροχρόνια. Η ανάγκη των γονέων για παροχή συμβουλευτικής αναφορικά με τη σίτιση και τη φροντίδα ενός πρόωρου νεογνού, όταν αυτό θα επιστρέψει στο σπίτι, καθώς και η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη των γονέων σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του νεογνού/βρέφους αλλά και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Στο παραπάνω πλαίσιο, μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας και τη σύμπραξη των ανωτέρω φορέων, επιδιώκεται η μαιευτική και ψυχολογική υποστήριξη των γονέων των πρόωρων νεογνών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού».

Συγκεκριμένα, η «Φαιναρέτη» πρόκειται να παρέχει δωρεάν στους γονείς που το νεογνό/βρέφος τους νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών του νοσοκομείου:

     α) μαιευτική συμβουλευτική και υποστήριξη σε θέματα μητρικού θηλασμού -με τη συνδρομή και εξειδικευμένων μαιών του Ερευνητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και

     β) ψυχολογική υποστήριξη.

Η αντιμετώπιση των πρόωρων τοκετών και των συνεπειών τους στα νεογνά/βρέφη και τις οικογένειές τους συνιστά καίριο ζήτημα δημόσιας υγείας διεθνώς και χρήζει υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης και ανάληψης συνεργατικών πρωτοβουλιών. Η «Φαιναρέτη» συνεχίζει την εφαρμογή καινοτόμων παρεμβάσεων που στηρίζουν τους γονείς κατά την περιγεννητική περίοδο, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε έναν ειδικό πληθυσμό, όπως είναι τα πρόωρα νεογνά και βρέφη και οι οικογένειές τους.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας