Η Ψυχική Υγεία & Ευημερία ως παγκόσμια προτεραιότητα - fainareti

Η Ψυχική Υγεία & Ευημερία ως παγκόσμια προτεραιότητα

Η προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι να γίνει η ψυχική υγεία προτεραιότητα. Πρόκειται για ένα μήνυμα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, κυρίως της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και εργοδοτών και κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της ψυχικής υγείας πρώτιστα στα συστήματα υγείας των εκάστοτε χωρών.

Όπως επισημαίνει ο WHO η πανδημία έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση για την ψυχική υγεία, τροφοδοτώντας βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πιέσεις και υπονομεύοντας την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η αύξηση του άγχους και των καταθλιπτικών διαταραχών υπολογίζεται σε περισσότερο από 25% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας έχουν πληγεί σοβαρά από την υπερβολική ζήτηση και την υγειονομική κρίση, με αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις ή και ελλιπείς παρεμβάσεις.

Πανδημία, ενεργειακή και οικονομική κρίση, πόλεμος και άγχος επικείμενου πολέμου, αύξηση κρουσμάτων βίας, με αυτά της ενδοοικογενειακής βίας να μας απασχολούν ιδιαιτέρως, είναι οι σκιές που αντιμετωπίζουμε συνεχόμενα, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, και τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους: Πιέσεις στα σχολεία, παιδιά που δεν θέλουν να πάνε σχολείο και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, αύξηση των ωρών ενασχόλησης με τις οθόνες από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση, στον ύπνο, κλπ.

Ακόμα και αν ο φόβος για νόσηση από Covid-19 δεν είναι πια τόσο έντονος στον λόγο των ανθρώπων, τα ίχνη της περιόδου που δεν έχει ακόμα τελειώσει είναι παρόντα, σε ένα γενικευμένο άγχος που συχνά εκφράζεται. Γυναίκες και άντρες που διανύουν την περιγεννητική περίοδο ή είναι σε διαδικασία εξωσωματικής, έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον άγχη μιας ιδιαίτερα αβέβαιης εποχής.

Οι επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας της Αμκε Φαιναρέτη είμαστε εδώ, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες όσων προσπαθούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί και να το μεγαλώσουν σε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ηρεμίας. Είναι σημαντικό όμως όλοι να βοηθάμε τον εαυτό μας στις συνθήκες πίεσης και να μην μένουμε αδρανείς μπροστά στα συμπτώματά μας, περιμένοντας κάτι να αλλάξει από μόνο του. Αν κάποιος νιώθει θλίψη ή άγχος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που το προκαλούν- ή ακόμα και αν υποτιμά τους λόγους για τους οποίους νιώθει έτσι, χρειάζεται να απευθύνεται σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας εγκαίρως. Με την κατάλληλη παρέμβαση, τα πράγματα σταματούν να φαίνονται αδιέξοδα.

Βοηθήστε τον εαυτό σας – κάντε την ψυχική υγεία προτεραιότητα!

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας