Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020 - fainareti

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020

"Move for mental health: let’s invest"

Με αυτό το κάλεσμα φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) μαζί με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς United for Global Mental Health και World Federation for Mental Health, επισημαίνει ότι, η ψυχική υγεία είναι από τους πιο καίριους και ταυτόχρονα από τους πιο παραμελημένους τομείς δημόσιας υγείας σε μια εποχή που η ανθρωπότητα πλήττεται από μια υγειονομική κρίση με πολύπλευρες συνέπειες.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή, τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από κατάχρηση αλκοόλ, ενώ ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα. Δεν το γνωρίζουμε ή δεν θέλουμε να ξέρουμε, αλλά η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών. Ένα στα πέντε παιδιά και εφήβους πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή, με την κατάθλιψη να αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες ασθένειας και μειωμένης λειτουργικότητας στους εφήβους και στους ενήλικες.

Η πανδημία με το άγχος, την αλλαγή του τρόπου ζωής και επικοινωνίας, την απομόνωση, την ανεργία και την οικονομική κρίση, συνιστούν μια παραπάνω πρόκληση για την ψυχική υγεία όλου του πλανήτη. Οι συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, αλλά η παρατεταμένη έκθεση σε συνθήκες που δύνανται να απειλήσουν τη ζωή μας ή τη ζωή των αγαπημένων μας, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως, οδηγούν σε έξαρση των αγχωδών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Ένας άνθρωπος δεν νοείται υγιής και δεν νιώθει υγιής αν η ψυχική του υγεία είναι επιβαρυμένη. Ακόμα και αν δεν πάσχει από κάποια σωματική ασθένεια, τα ψυχικά συμπτώματα τον καθιστούν ανίκανο να χαρεί τη ζωή του. Οι ψυχικές διαταραχές αποστραγγίζουν τη ζωή από την όποια αίσθηση χαράς και ικανοποίησης.

Αναλογικά με την κρισιμότητα του προβλήματος, σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Μάλιστα, σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, περισσότερο από 75% των ανθρώπων που υποφέρουν από κάποια ψυχική, νευρολογική διαταραχή ή από κάποια ουσιοεξάρτηση δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία, γεγονός που δεν καταστρέφει μόνο τη ζωή του πάσχοντα, αλλά πλήττει και την οικογένειά του, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο «διαγενεακής μετάδοσης» των ψυχικών διαταραχών. Η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθηλώνει τους πάσχοντες σε μια ζωή δυστυχισμένη, αποστερημένη, στιγματοποιημένη. Και παρόλο που όλοι μας έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα δυσάρεστα στατιστικά, μόνο 2% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία επενδύονται στην ψυχική υγεία. Είναι ειρωνικό, γιατί ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος είναι πιο πιθανό να φροντίσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, υιοθετώντας ορθές πρακτικές υγείας και μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος για τη θεραπεία σωματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τους διοργανωτές τις φετινής εκστρατείας «Δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αναμένεται ότι η ανάγκη για ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη θα αυξηθεί σημαντικά στους επόμενους μήνες και έτη. Οι επενδύσεις σε προγράμματα ψυχικής υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τα οποία έχουν ήδη πληγεί από τη χρόνια υποχρηματοδότηση, είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στόχος της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι η αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία».

Τα καλά νέα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ότι, για κάθε 1$ που επενδύεται στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης, έχουμε κέρδος 5$, που σημαίνει ότι, η επένδυση στην ψυχική υγεία «συμφέρει» τα κράτη, για να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την υιοθέτηση των προτεινόμενων από τους ειδικούς πολιτικών.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας, ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη δράση March for Mental Health που οργανώνεται από τη μη-κυβερνητική οργάνωση United for Global Mental Health. Στο πλαίσιο της δράσης, πραγματοποιείται 24ωρη ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook (https://marchformentalhealth.com/#238) με συνεντεύξεις και μαρτυρίες ειδικών, ανθρώπων που έζησαν την εμπειρία της ψυχικής διαταραχής και influencers από όλον τον κόσμο.

Στις 10 Οκτώβρη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει μια παγκόσμια εκδήλωση διαδικτυακής συνηγορίας για την ψυχική υγεία. Σε αυτή την εκδήλωση - το Μεγάλο Γεγονός για την Ψυχική Υγεία - παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί ψυχικής υγείας, δημόσια πρόσωπα, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του WHO, θα μιλήσουν για το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας και στην προσπάθεια για τη διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους (https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/10/10/default-calendar/the-big-event-for-mental-health ).

Από τη μεριά μας στη Φαιναρέτη προσπαθούμε από το 2006 με τις δράσεις μας να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ώστε η γονεϊκότητα στην Ελλάδα να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία. Η πρόληψη και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών στην περιγεννητική περίοδο είναι ο θεμέλιος λίθος για τον ενήλικο του μέλλοντος.

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε!

Δέσποινα Καραγιάννη,

Κλινική Ψυχολόγος, PhD, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές), ΑμΚΕ Φαιναρέτη

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας