Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2019: αποτελέσματα της δεκαετούς προσπάθειας της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη» στην ενδυνάμωση των γονέων και τη διευκόλυνση του θηλασμού - fainareti

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2019: αποτελέσματα της δεκαετούς προσπάθειας της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη» στην ενδυνάμωση των γονέων και τη διευκόλυνση του θηλασμού

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την δράση υπέρ του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance for Breastfeeding Action.- W.A.B.A.), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2019, στοχεύει στην υποστήριξη και των δύο γονέων, ώστε αυτοί να ενδυναμωθούν και να επιτύχουν τους στόχους τους σε σχέση με τον θηλασμό. Το φετινό σύνθημά της είναι «Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Διευκολύνουμε τον Θηλασμό». Σύμφωνα με την WABA, «Η ενδυνάμωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί αντικειμενική πληροφόρηση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν με τον καλύτερο τρόπο». Τα περιγραφικά στοιχεία που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό διεθνώς και παρουσιάζονται από την WABA, τονίζουν ότι παρ’ όλη τη διεθνή κινητοποίηση γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, όπως είναι αυτό του θηλασμού, μόνο το 40% όλων των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά.

Η ΑμΚΕ «Φαιναρέτη», εδώ και 10 χρόνια, στηρίζει ένθερμα και έμπρακτα τα ζευγάρια που επιζητούν την εμπειρία του θηλασμού, ώστε να υπάρχει συναισθηματική και πρακτική αλληλοϋποστήριξη. Το πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας που λειτουργεί η «Φαιναρέτη» και παρέχεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο, προάγει τις ορθές πρακτικές που σχετίζονται με τη σίτιση των μικρών παιδιών, συνεπώς αναγνωρίζει τον μητρικό θηλασμό ως τον «χρυσό κανόνα» της σίτισης των νεογέννητων και βρεφών. Κάθε ζευγάρι που προσέρχεται στο Κέντρο Ημέρας έχει τη δυνατότητα από την περίοδο της εγκυμοσύνης να λάβει γνώση και εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν τον θηλασμό. Όμως το «ταξίδι της γνωριμίας με τον μητρικό θηλασμό» δεν τελειώνει εδώ. Το ζευγάρι λαμβάνει συνεχόμενη υποστήριξη και εκπαίδευση (μέσω συναντήσεων αλλά και τηλεφωνικών συνεδριών) από εξειδικευμένες και έμπειρες μαίες για όλο το χρονικό διάστημα που θα συνεχισθεί ο θηλασμός. Παράλληλα, η στήριξη από τους ειδικούς ψυχικής υγείας (στις περιπτώσεις που απαιτείται) ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη γυναίκα και τον σύντροφό της.  

Σύμφωνα με την τελευταία εθνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού το 2017* για τα ποσοστά του θηλασμού στη χώρα μας, τα νεογνά που θήλασαν (είτε αποκλειστικά με μητρικό γάλα είτε με μεικτή διατροφή) το πρώτο 24ωρο της ζωής τους αγγίζουν το 94% σε πανελλήνια κλίμακα, ποσοστό που πέφτει στο 45.4% στους 6 συμπληρωμένους μήνες μετά τον τοκετό.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η παρέμβαση ενίσχυσης και υποστήριξης του θηλασμού που εφαρμόζεται στο Κέντρο Ημέρας της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη», πραγματοποιήθηκε αναδρομική μελέτη με στόχο την καταγραφή των ποσοστών και της διάρκειας του θηλασμού στις εξυπηρετούμενες την τελευταία δεκαετία. Στη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής, από τις 1080 γυναίκες που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας (9 στις 10 πρωτότοκες), το 97% ξεκίνησαν τον θηλασμό μέσα στο νοσοκομείο, το 71% αποκλειστικά με μητρικό γάλα και το 26% με μεικτή διατροφή.

Είναι εντυπωσιακό ότι, στο τέλος του πρώτου μήνα το ποσοστό των γυναικών του Κέντρου Ημέρας που θήλαζε αποκλειστικά είναι 75.4%, έναντι του αντίστοιχου ποσοστού της εθνικής μελέτης που είναι 40%. Επίσης, το 80% των εξυπηρετουμένων του Κέντρου Ημέρας θηλάζει μετά τους 6 μήνες (χωρίς να δίνει τεχνητό γάλα), σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό της εθνικής μελέτης, που είναι 23.5%. Μια πολύ πιθανή ερμηνεία των παραπάνω αποτελεσμάτων είναι ότι, η παρέμβαση για την ενίσχυση και υποστήριξη του θηλασμού που εφαρμόζεται στο Κέντρο Ημέρας, παρέμβαση  που συνδυάζει αφενός την επαρκή προγεννητική εκπαίδευση, αφετέρου τη συνεχόμενη υποστήριξη του ζευγαριού σε θέματα θηλασμού, για μεγάλο διάστημα μετά τον τοκετό, συμβάλει στην επιλογή του αποκλειστικού θηλασμού και εμψυχώνει στην υπερνίκηση των όποιων εμποδίων, με αποτέλεσμα τη σημαντικά μεγαλύτερη διάρκειά του.

Η «Φαιναρέτη» θέλοντας να προασπίσει το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή του βέλτιστου τρόπου σίτισης του νεογέννητου παιδιού της και το δικαίωμα κάθε νεογέννητου και βρέφους στη σωστή διατροφή, προτρέπει και ενθαρρύνει κάθε γυναίκα και τον σύντροφό της να ενημερωθούν προγεννητικά για τον θηλασμό και να υποστηριχθούν για όσο διάστημα το έχουν ανάγκη.

 

 

*Ηλιοδρομίτη Ζ., Παπαμιχαήλ Δ., Εκίζογλου Χ., Ντέκα Ε., Μαυρίκα Π. Ζωγραφάκη Ε., Κουτεντάκης Κ., Ζιδρόπουλος Σ., Σταύρου Δ., Παναγιωτόπουλος Τ., Αντωνιάδου-Κουμάτου Ι. «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα». Αθήνα: Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2018.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας