Συμβουλές για επιλογή αντηλιακού στα παιδιά - fainareti

Συμβουλές για επιλογή αντηλιακού στα παιδιά

Στις μέρες μας, ένα μεγάλο μέρος των παιδιών έχουν υποστεί κάποιο ηλιακό έγκαυμα, και αυτό διότι δεν φορούν t-shirt στην παραλία, οι γονείς δεν εφαρμόζουν εκ νέου αντηλιακό και, επίσης παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών περνούν περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα έξω, χωρίς αντηλιακή προστασία. Τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα των μωρών και των παιδιών, χωρίς απαραίτητα τα δυσάρεστα αποτελέσματά τους να εμφανίζονται άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως ο ήλιος βλάπτει. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία είναι αυτή που βλάπτει το δέρμα, προκαλεί πρόωρη γήρανση και αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρότερα προβλήματα στην επιδερμίδα. Αντιθέτως, η φυσιολογική έκθεση στον ήλιο, πάντα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, βοηθά στην παραγωγή της πολύ σπουδαίας βιταμίνης D3 (ακόμα και ελάχιστη έκθεση στον ήλιο αρκεί για τη σύνθεση της βιταμίνης που συμβάλλει μεταξύ άλλων στην υγεία των οστών και αρθρώσεων, του ανοσοποιητικού και της καλής διάθεσης), στην αντιμετώπιση διάφορων δερματικών παθήσεων και, επιπλέον, προάγει την υγεία (σωματική και ψυχική) γενικότερα. Έτσι, πολύ απλά, για να απολαύσουμε τα οφέλη του ήλιου, αρκεί να βρούμε τη σωστή ισορροπία χρόνου έκθεσής μας σε αυτόν και κατάλληλης προστασίας. Η ανάγκη για αντηλιακή προστασία είναι συνεχής, ακόμα κι αν φαινομενικά δεν χρειάζεται, λόγω του ότι δεν μπορούμε να δούμε ή να αισθανθούμε την ακτινοβολία UV. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν έχει σχέση με τη θερμοκρασία και μπορεί να διαπεράσει την ελαφριά συννεφιά, έτσι το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να συμβεί και σε δροσερές, συννεφιασμένες ημέρες.

Συμβουλές για την αγορά αντηλιακών

Η επιλογή του σωστού αντηλιακού προϊόντος, σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα αντηλιακής προστασίας, μπορούν να προστατεύσουν με ασφάλεια το δέρμα του μωρού και του παιδιού. Έτσι, λοιπόν, το κατάλληλο αντηλιακό πρέπει:

  • Να έχει αποτελεσματικότητα (δείκτης προστασίας SPF 50+ για ακτίνες UVB+UVA).
  • Να είναι ασφαλές (να μην περιέχει χημικά αλλεργιογόνα φίλτρα, αρώματα, οινόπνευμα, parabens και άλλα αμφισβητούμενα συντηρητικά).
  • Να μην περιέχει νανοσωματίδια (τα νανοσωματίδια είναι μικρά μόρια, τα οποία είναι ικανά να διαπεράσουν τον δερματικό φραγμό και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση και κατάσταση φλεγμονής στην ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα. Για τον λόγο αυτόν, κανονισμοί υποχρεώνουν τους παραγωγούς δίπλα από τις συγκεκριμένες ουσίες να αναγράφουν σε παρένθεση τη λέξη «nano» στην ετικέτα).
  • Να είναι ανθεκτικό στο νερό και την άμμο.
  • Να περιέχει κατά προτίμηση επιπλέον εξειδικευμένα φυσικά συστατικά όπως το έλαιο αβοκάντο, η αλόη και η πανθενόλη που παρέχουν ενισχυμένη φροντίδα και προστασία στο δέρμα του μωρού.

Πέραν των παραπάνω, για την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος, αλλά και για περισσότερες οδηγίες, θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας (Παιδίατρο, Δερματολόγο), ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος που μπορεί να γνωρίζει πιθανές ιδιαιτερότητες του δέρματος του μωρού μας.

Γιάννης Ανδρουλάκης

Βιολόγος, MSc του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Ιατρικής με εξειδίκευση στην κλινική εμβρυολογία

Πηγή: mustela.com.gr

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας