Γιατί η ψυχική υγεία του πατέρα είναι σημαντική - fainareti

Γιατί η ψυχική υγεία του πατέρα είναι σημαντική

 

Γράφουν οι Κοτσαλίδου Σοφία και Ελευθεράκη Παρασκευή[1]

Επιμέλεια κειμένου, Δέσποινα Καραγιάννη, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (επιλόχεια διαταραχή)

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι, όχι μόνο οι νέες μητέρες εκδηλώνουν περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (ΠΨΔ), αλλά και οι νέοι πατέρες. Μια από τις ΠΨΔ είναι η επιλόχεια κατάθλιψη, μερικά συμπτώματα της οποίας είναι συναισθήματα θλίψης και απελπισίας, κακή διάθεση, μείωση ενεργητικότητας, ανησυχία, άγχος, διαταραχές ύπνου, κτλ. Η πατρική επιλόχεια κατάθλιψη εκδηλώνεται με παρόμοια συμπτώματα με αυτά της μητρικής, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα όμως, ορισμένες διαφορές , Όπως και η μητρική μπορεί να ανιχνευτεί ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα των ερευνών συνήθως συμφωνούν για την επικινδυνότητα συγκεκριμένων παραγόντων και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, η περιγεννητική πατρική κατάθλιψη που αφήνεται χωρίς παρέμβαση και επομένως, χωρίς θεραπεία, επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού .

Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν συσχετιστεί με την πατρική επιλόχεια κατάθλιψη είναι τόσο ατομικοί και οικογενειακοί, όσο και ψυχοκοινωνικοί. Μερικοί από αυτούς είναι, η πρώτη εμπειρία πατρότητας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το υπερβολικό άγχος για το γονικό ρόλο , η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επίσης, στους προβλεπτικούς παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνεται ο παραγκωνισμός του πατέρα από το δεσμό μητέρας-βρέφους, οι δυσκολίες στη σχέση με τη σύντροφο, το ιστορικό υπογονιμότητας , η εμπειρία απώλειας εμβρύου, η ανεργία, το χαμηλό εισόδημα , η έλλειψη υποστήριξης και οι ορμονικές αλλαγές .

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, η πατρική επιλόχεια κατάθλιψη έχει επιδράσεις σε παιδιά βρεφικής, νηπιακής και προσχολικής, σε παιδιά σχολικής ηλικίας και στους εφήβους. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα του πατέρα προκαλούν στο βρέφος έντονο κλάμα, επιδεινώνουν το δεσμό πατέρα και βρέφους, προκαλούν μεταγενέστερα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού, όπως εναντιωματική προκλητική διαταραχή, υπερκινητικότητα, δυσπροσαρμοστικότητα και διαταράσσουν την ψυχική ισορροπία του παιδιού. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ερευνών το 12% των παιδιών που έχουν καταθλιπτικούς πατέρες αναπτύσσουν κάποια ψυχιατρική διαταραχή. Μάλιστα, οι καταθλιπτικοί πατέρες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν χρήση βίας ενάντια στο παιδί, σε σύγκριση με τους μη καταθλιπτικούς πατέρες. Τέλος, η πατρική κατάθλιψη έχει αρνητικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή επίδοση των εφήβων .

Καθώς, η πατρική κατάθλιψη φαίνεται να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας καθίσταται αναγκαία. Η ανίχνευση και η αναγνώριση των συμπτωμάτων πρέπει να γίνεται άμεσα, με σκοπό τη θεραπεία και την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων. Ιδιαίτερα βοηθητικό για τους μέλλοντες πατέρες θα ήταν η παρακολούθηση σεμιναρίων τοκετού και λοχείας. Τα σεμινάρια αυτά θα συμβάλλουν στην προετοιμασία για τον γονικό τους ρόλο, τον ερχομό του παιδιού, τις αλλαγές που θα επέλθουν στη ζωή τους και θα τους στηρίξουν στην ομαλή μετάβαση προς την γονεϊκότητα.

 

[1] Απόφοιτες Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, που πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση το 2017 στο Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (επιλόχεια διαταραχή), της ΑμΚΕ Φαιναρέτη.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας