Αξίζει να προσπαθήσεις για τον θηλασμό! - fainareti

Αξίζει να προσπαθήσεις για τον θηλασμό!

«Θα πρέπει να θυμάμαι ότι μπορεί τα πράγματα να μην έρθουν όπως ακριβώς τα είχα φανταστεί. Πιθανώς να αντιμετωπίσω και δυσκολίες που δεν τις είχα υπολογίσει, όταν τα σκεφτόμουν στην εγκυμοσύνη. Μπορεί η κούραση να με καταβάλει. Δεν θα ξέρω και πώς ακριβώς να το κάνω! Δεν ξέρω και τι θα σκέφτονται οι υπόλοιποι μέσα στην οικογένεια για μένα. Πώς θα με αντιμετωπίσουν αν δεν το κάνω καλά; Θα μου συμπαρασταθούν ή θα με πιέσουν περισσότερο; Και το παιδί, θα με βοηθήσει;»

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολύ περισσότερα είναι καθημερινά μέσα στο μυαλό της γυναίκας που προσπαθεί να προσαρμοστεί με τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή της μετά την εγκυμοσύνη. Σε κάποιες γυναίκες, τη μεγάλη προσδοκία για τον θηλασμό και την επιθυμία να τα καταφέρουν, διαδέχεται η αίσθηση απογοήτευσης μετά από ένα διάστημα που αγωνίζονται να τα καταφέρουν και προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες  που υπάρχουν.

«Βιώνω την απόλυτη αποτυχία!» Αυτό μου ανέφερε μια μητέρα που θηλάζει το δυο μηνών παιδάκι της, αλλά δίνει και ένα ή το πολύ δυο μπιμπερό την ημέρα με ξένο γάλα. Η μητέρα προς το παρόν αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα που δεν της επιτρέπουν να κάνει όσα είχε σχεδιάσει αρχικά. Αυτό που θα πρέπει να σκέφτεται, είναι ότι πραγματοποιώντας τις απαραίτητες αλλαγές/διορθώσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες να πετύχει αυτό που επιθυμεί και στο τέλος να καταφέρει αυτό που προσδοκά. Σε καμιά περίπτωση όμως, αυτή η πραγματικότητα δεν αποτελεί μια αποτυχία της γυναίκας, από τη στιγμή που η ίδια συνεχίζει να θηλάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο θηλασμός αποτελεί μια πράξη προσφοράς, ακόμη κι αν δίνονται μόνο μερικές σταγόνες!  

Πολλές μητέρες ρωτάνε: «αξίζει να συνεχίσω;» Και βέβαια ναι! Η διαδικασία του θηλασμού αξίζει, αφενός λόγω των πλεονεκτημάτων του μητρικού γάλακτος, αφετέρου λόγω της θετικής αλληλεπίδρασης και της σχέσης που συνάπτεται μεταξύ μητέρας και παιδιού: της στενής σχέσης και του δεσμού που δημιουργείται, της ευκαιρίας που δίνεται για παιχνίδι και της έκφρασης συναισθημάτων μεταξύ μητέρας-παιδιού. Θηλασμός δεν σημαίνει «να γεμίσω το στομάχι του παιδιού», γι’ αυτό και το πόσο καλά το κάνω δεν θα μου το πει μόνο η ζυγαριά. Αυτό που προσφέρω δεν είναι εύκολο να το αξιολογήσει μόνο μια ζυγαριά! Διότι αυτό που κάνω είναι πολυδιάστατο, έχει πολύ περισσότερους στόχους και απαιτεί ενέργεια εκ μέρους μου. Γι’ αυτό αξίζει να προσπαθήσω και αξίζει να συνεχίσω!

«Και εάν αντιμετωπίζω δυσκολίες και βρεθώ σε δίλημμα; Μήπως να διακόψω για να αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα; Μήπως πιέστηκα αρκετά με τον θηλασμό και η διάθεσή μου θα βελτιωθεί όταν σταματήσω; Μήπως δεν αντέχω άλλο;» Εάν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο και δεν έχεις ζητήσει βοήθεια μέχρι τώρα θα πρέπει να μιλήσεις με κάποιον επαγγελματία υγείας, προκειμένου να σε βοηθήσει με την «καθημερινότητα» του θηλασμού, να σου δώσει πιθανές λύσεις στα προβλήματα, να καθησυχάσει τους φόβους και τα άγχη σου. Είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί να μιλήσεις με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να επεξεργαστείς μαζί του πιθανά ψυχικά εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δώσεις μια ακόμη ευκαιρία σε σένα! 

 

Μαρία Δάγλα, Μαία, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτκής ΤΕΙ Αθήνας, Πρόεδρος ΑμΚΕ  Φαιναρέτη.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας