Ημέρα της Μητέρας 2018 - Ο δρόμος για τη μητρότητα περνάει από την Φαιναρέτη - fainareti

Ημέρα της Μητέρας 2018 - Ο δρόμος για τη μητρότητα περνάει από την Φαιναρέτη

Στον δρόμο για τη μητρότητα, δεν είναι όλα ρόδινα…..

Το ξέρατε ότι:

 • 1 στις 5 γυναίκες που διανύουν την περιγεννητική περίοδο θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή. Η ψυχική αυτή διαταραχή είναι συχνά κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχή και, πολύ πιο σπάνια ψύχωση ή διπολική διαταραχή.
 • Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιοχή που θεωρείται από τις πιο ευαισθητοποιημένες στην περιγεννητική φροντίδα, βρέθηκε ότι, μόνο το 7% των γυναικών που υποφέρουν από συμπτώματα ψυχικών διαταραχών παραπέμφθηκαν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Από αυτές, το 38% χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερες από 4 εβδομάδες για να παραπεμφθούν, και σε αρκετές περιπτώσεις, περισσότερο από ένα έτος!
 • Στην ίδια έρευνα, βρέθηκε ότι το 85% των γυναικών είχαν ρωτηθεί έστω και μία φορά από κάποιον επαγγελματία υγείας (συνήθως επισκέπτη υγείας, μαία ή GP) για την ψυχική τους υγεία κατά την περιγεννητική περίοδο. Δυστυχώς, μόνο 4 στις 100 γυναίκες είχαν ρωτηθεί από τον μαιευτήρα τους.
 • Πολλές φορές, οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με την έγκυο ή τη νέα μητέρα, δεν δίνουν την πρέπουσα βαρύτητα στα αγχώδη συμπτώματα, γιατί αναγνωρίζουν ως «πρόβλημα» μόνο την κατάθλιψη, και μάλιστα την επιλόχεια, με αποτέλεσμα πολλές έγκυες που δεν νιώθουν καλά ή πολλές νέες μητέρες με αγχώδη διαταραχή, να μην παραπέμπονται σε ειδικό ψυχικής υγείας, εφόσον αυτό που βιώνουν θεωρείται «φυσιολογικό».
 • Οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα των διαταραχών, και συχνά τα θεωρούν αποτέλεσμα φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών.
 • Πολλές νέες μητέρες υποφέρουν από την εισβολή δυσάρεστων σκέψεων ή εικόνων στο μυαλό τους, τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν, συχνά έπειτα από έναν τοκετό που βίωσαν ως τραυματικό. Οι γυναίκες αυτές φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά και να ζητήσουν βοήθεια, μη γνωρίζοντας ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι αρκετά συχνή στην περιγεννητική περίοδο και δεν ισοδυναμεί με «τρέλα».
 • Πολλές έγκυες ή νέες μητέρες δεν μιλούν για αυτά που νιώθουν, γιατί θεωρούν ότι είναι «ντροπή» να έχουν δυσάρεστα συναισθήματα αυτή την περίοδο ή φοβούνται ότι δεν είναι καλά θα τους πάρουν το παιδί. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες έγκυες και νέες μητέρες νιώθουν κάποιες στιγμές δυσάρεστα συναισθήματα και αμφιθυμία, ενώ η νομοθεσία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι φορείς ψυχικής υγείας, προστατεύουν τη σχέση μητέρας παιδιού, ακόμα και σε πολύ βαριές ψυχικές διαταραχές (οξύ ψυχωσικό επεισόδιο, σε 1-2 στις 1000 γεννήσεις), υποστηρίζοντας τη μητέρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού.
 • Πολλές φορές οι επαγγελματίες υγείας προσπαθούν να ανακουφίσουν τα σωματικά συμπτώματα των γυναικών στην περιγεννητική περίοδο, όπως για παράδειγμα τους πόνους, την υπερέμεση ή τη μαστίτιδα, κλπ., αλλά δεν ρωτούν για τη γυναίκα πώς είναι η ψυχική της υγεία και αν νιώθει καλά.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν τον χρόνο να ρωτήσουν τη γυναίκα πώς νιώθει και να ασχοληθούν με την ψυχική της υγεία, και αρκούνται μόνο στις εξετάσεις ρουτίνας της εγκυμοσύνης. Αν μια γυναίκα τους πει πώς νιώθει, συχνά της απαντούν «αυτό είναι φυσιολογικό», με αποτέλεσμα οι γυναίκες να νιώθουν ότι «τους κλείνουν το στόμα» και αποφασίζουν να κρατήσουν μέσα τους τις δυσκολίες τους.
 • Το 55% των γυναικών που αναφέρει στον επαγγελματία υγείας κάποια ψυχική δυσκολία, δεν παραπέμπεται σε ειδικό ψυχικής υγείας, ούτε λαμβάνει οδηγίες για το που μπορεί να απευθυνθεί.
 • Οι γυναίκες, των οποίων η κύηση έχει καταλήξει σε αποβολή, άμβλωση, ενδομήτριο ή νεογνικό θάνατο, καθώς και οι σύντροφοι των γυναικών αυτών, δεν ρωτούνται από τους επαγγελματίες για το πώς νιώθουν, και δεν παραπέμπονται σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, αλλά συχνά ακούν «δεν πειράζει, θα κάνεις άλλο», οδηγώντας το ζευγάρι σε απομόνωση και απόσυρση για να πενθήσει και όχι στην αναζήτηση βοήθειας.

 

…. Ο δρόμος για τη μητρότητα περνάει από τη Φαιναρέτη

Το ξέρετε ότι, η Φαιναρέτη, με τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (επιλόχεια διαταραχή) και της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της Εγκύου και της Νέας Μητέρας:

 • Εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί τα νέα ζευγάρια για την αναγνώριση των συμπτωμάτων των ψυχικών διαταραχών, προσφέροντας μαθήματα, αλλά και πλούσιο ενημερωτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
 • Παρεμβαίνει προληπτικά αλλά και θεραπευτικά, στην περίπτωση εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών, όχι μόνο στην μαμά, αλλά και στον μπαμπά!
 • Προσπαθεί διαρκώς να βελτιώσει τις υπηρεσίες της, να αυξήσει το προσωπικό της, και να υποστηρίξει ακόμα και τις γυναίκες που ζουν στην ακριτική Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα αιτήματα όσο το δυνατόν περισσότερων ζευγαριών.
 • Ρωτά ήδη από την πρώτη τηλεφωνική επαφή τη γυναίκα πώς νιώθει, ώστε να της προτείνει εγκαίρως την κατάλληλη παρέμβαση, προλαμβάνοντας ή ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της ψυχικής διαταραχής σε όλη την οικογένεια.
 • Δίνει χρόνο στην κάθε γυναίκα να μιλήσει, σε ένα προστατευμένο πλαίσιο, με σεβασμό και χωρίς κριτική, και την υποστηρίζει να βρει τον δικό της, μοναδικό τρόπο να είναι μητέρα.
 • Επικοινωνεί με τις γυναίκες συχνά, ακόμα και ένα έτος μετά τον τοκετό, και τις ρωτά, όχι μόνο αν αισθάνονται θλίψη, αλλά και άγχος ή άλλα συμπτώματα ή αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον σύντροφο, τους γονείς ή και την ανατροφή του παιδιού, τον θηλασμό, τον ύπνο, κλπ.
 • Προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όχι μόνο στις γυναίκες που κυοφορούν ή που κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδάκι, αλλά και σε όσες προσπαθούν να γίνουν μητέρες και υποβάλλονται σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
 • Προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις γυναίκες που απέβαλαν ή διέκοψαν την κύηση, ή σε όσες έχασαν το έμβρυο ή το μωρό τους, γνωρίζοντας ότι ένα 20% των γυναικών θα βρεθεί κάποια στιγμή σε αυτή τη θέση.
 • Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με τις γυναίκες κατά την περιγεννητική περίοδο (μαιευτήρες – γυναικολόγοι, μαίες, παιδίατροι, κλπ.), ώστε να αναγνωρίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών στις γυναίκες που προσέρχονται στα ιατρεία τους, έχει εκδώσει το πρώτο εξειδικευμένο στις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές βιβλίο, έναν οδηγό που απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας και διανέμεται δωρεάν.
 • Προσπαθεί να προσεγγίσει τις γυναίκες στα μαιευτήρια όλης της χώρας, διανέμοντας δωρεάν ενημερωτικό υλικό, ώστε οι ίδιες να γνωρίζουν που να απευθυνθούν για ψυχικές ή όποιες δυσκολίες σχέσεων και ανατροφής του παιδιού αυτή την περίοδο.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας