10 Οκτώβρη 2017: Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας - Η Ψυχική Υγεία στο Εργασιακό Περιβάλλον - fainareti

10 Οκτώβρη 2017: Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας - Η Ψυχική Υγεία στο Εργασιακό Περιβάλλον

10 Οκτώβρη 2017: Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

Η Ψυχική Υγεία στο Εργασιακό Περιβάλλον

Στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αναφέρεται ότι η εργασία συμβάλλει στην ψυχική υγεία, ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον όμως, μπορεί να προκαλέσει σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι νέοι γονείς, μητέρες και πατέρες, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την πρόκληση του ερχομού ενός νέου μέλους στην οικογένεια και την αλλαγή στη ζωή, στις σχέσεις, στους ρόλους και στις καθημερινές απαιτήσεις, αλλά και την αβεβαιότητα του εργασιακού τους μέλλοντος ή ακόμα χειρότερα, την ανεργία. Ο αγώνας για επιβίωση, για διασφάλιση των στοιχειωδών αγαθών που απαιτούνται για να μεγαλώσει ένα παιδί, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της οικογένειας, και για την αίσθηση ασφάλειας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία,  έρχονται συχνά σε πρώτο πλάνο, απορροφώντας τη σωματική και ψυχική ενέργεια των νέων γονιών. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορεί να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν, η αγορά εργασίας να αποφεύγει να απορροφήσει τις γυναίκες στην περιγεννητική περίοδο ως «μη παραγωγικές», οι συνθήκες εργασίας - όταν αυτή υπάρχει - να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και πιεστικές για τους νέους γονείς, με τον φόβο απώλειας της εργασίας συχνά να παραμονεύει. Οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται στις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών. Ευτυχώς, οι περισσότεροι γονείς αντλούν ενέργεια από τα αποθέματα της επιθυμίας τους και την αίσθηση ευθύνης απέναντι στον εαυτό και την οικογένειά τους και αντεπεξέρχονται. Πώς όμως ένα εύθραυστο ψυχικά άτομο, ένας νέος πατέρας ή μια νέα μητέρα που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή θα βρουν τη δύναμη να δώσουν αυτό τον δύσκολο αγώνα;

Με αφορμή το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Μέρας για την Ψυχική Υγεία, η ΑμΚΕ «Φαιναρέτη» σας προσκαλεί στην εκδήλωση της Τοπικής Ομάδας Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Νέας Σμύρνης (Τ.Ο.Π.Ψ.Υ.), την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στις 18:30μμ, στον Γαλαξία


Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Δύο ημέρες, μία νύχτα», των αδερφών Νταρντέν (2014). Στην ταινία αυτή η πρωταγωνίστρια (Μάριον Κοτιγιάρ), μια εργαζόμενη μητέρα με ιστορικό και συμπτώματα κατάθλιψης, έχει στη διάθεσή της δύο μέρες και μια νύχτα, προκειμένου να πείσει τους 16 συναδέλφους της να αποποιηθούν το μπόνους τους, ώστε να μη χάσει τη δουλειά της εκείνη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας από τους φορείς της Τ.Ο.Π.Ψ.Υ.


Σας περιμένουμε! 

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας